nuffnang ads

Tuesday, October 26, 2010

KALAU BANYAK PILIHANRAYA KECIL UNTUNG ORANG KAMPUNG

HENDAK sangat rasanya melihat lebih banyak pilihanraya kecil di negara ini, terutama yang melibatkan kawasan dikuasai kerajaan.

Tapi kalau boleh jangannya disebabkan oleh kematian. Tapi kawan kata, kalau bukan sebab kematian siapa pula wakil rakyat mahu letak jawatan? Sedangkan katanya, ada wakil rakyat macam katak berpindah parti pun tak mahu berundur!

Kenapa kita perlukan pilihanraya kecil lebih banyak? Rasionalnya setiap kali ada pilihanraya kecil, orang kampung dapat banyak kesenangan. Lihat sahaja di Gua Musang. 30 kampung akan dapat kemudahan wifi percuma. Kemudian dapat lagi 1,500 unit rumah. (Sayangnya di bumi Malaysia yang begitu luas tanahnya lagi, hanya rumah pangsapuri yang dibina)

Lihat juga di Batang Sapi. Sekolah Cina dapat tanah untuk dijadikan ladang sebagai cara untuk berniaga dan hasilnya boleh digunakan untuk menguruskan sekolah berkenaan.

Itu sikit sahaja contohnya kalau kita lihat banyak orang kampung dapat sewakan rumah sehingga RM3000 bagi sebuah rumah sepanjang tempoh lebih seminggu! Begitu juga jalan berlopak. Sekejap saja berlori-liri tar datang menambak. Dapat juga berniaga, misalnya jual air kenakan orang politik dengan harga RM2 untuk segelas sirap campur air paip!

Ini yang dikatakan lagi banyak pilihanraya kecil, lagi baguslah! Sekurang-kurangnya orang kampung boleh minta apa sahaja asalkan tunjuk sikit simpati dan angguk tanda sokong. Silap-silap dapat duit dapur RM300 hingga RM500. Maklumlah orang kampung semuanya susah. Mana ada senang lepas 53 tahun merdeka. Yang senang itu bukan orang kampung, tapi orang yang dapat peluang berniaga tapi tinggal di kampung. Atau orang kampung yang jadi ahli parti dan dapat peluang bisnes tapi masih mahu duduk kampung!

Cuma bila cerita betapa bagusnya kalau ada banyak pilihanraya kecil, kita bimbang ada orang tergamak mendoakan wakil rakyat mereka mati! Ini yang tak eloknya.

MENJULANG MARTABAT MEMBURU DARJAT

MENJULANG MARTABAT MEMBURU DARJAT

MENERIMA SESUATU DARIPADA DATUK BANDAR SHAH ALAM, DATUK MAZALAN MD NOOR 10.10.10